×

Switch Account

Can you get a PiHole working as a DNS server for the G3100?

SOLVED
Reply
Highlighted
Contributor
Contributor
Posts: 1
Registered: ‎01-03-2020

Can you get a PiHole working as a DNS server for the G3100?

Message 1 of 5
(3,966 Views)

I had a working PiHole, and now it's not working because I don't see a place to set the DNS settings in the G3100.  

 

1) Is there a place to set that?

2) If there's not a place to set that, what happens if I drop in a Netgear AX8 and pull the G3100?  

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
Highlighted
Contributor
Contributor
Posts: 2
Registered: ‎02-21-2020

Re: Can you get a PiHole working as a DNS server for the G3100?

Message 3 of 5
(3,641 Views)

I was able to set the router to use my PiHole as a DNS server for the G3100.

1. Go to Network

2. Go to Network Connections

3. Click "Edit" to the left of "Broadband Connection (Ethernet/Coax)"

4. Click "Setting >"

5. Change "Obtain IPv4 Address Automatically" to "Use the Following IPv4 Address"

6. In "IPv4 DNS Address 1:" add your PiHole server IP, in "IPv4 DNS Address 2:" add a secondary DNS if desired (used as backup)

7. Click Apply

8. Change "Use the Following IPv4 Address" back to "Obtain IPv4 Address Automatically"

9. Click Apply

10. You should be PiHoled

 

View solution in original post

4 REPLIES 4
Highlighted
Platinum Contributor III Platinum Contributor III
Platinum Contributor III
Posts: 7,893
Registered: ‎11-04-2008

Re: Can you get a PiHole working as a DNS server for the G3100?

Message 2 of 5
(3,916 Views)

If you don't have FiOS TV service with STBs, you can use any router you wish.

If you do have STBs, refer to the thread on using your own router.

Keep in mind that the newest STBs will only use FiOS router to connect using WiFi.


If a forum member gives an answer you like, give them the Kudos they deserve. If a member gives you the answer to your question, mark the answer as Accepted Solution so others can see the solution to the problem.
Highlighted
Contributor
Contributor
Posts: 2
Registered: ‎02-21-2020

Re: Can you get a PiHole working as a DNS server for the G3100?

Message 3 of 5
(3,642 Views)

I was able to set the router to use my PiHole as a DNS server for the G3100.

1. Go to Network

2. Go to Network Connections

3. Click "Edit" to the left of "Broadband Connection (Ethernet/Coax)"

4. Click "Setting >"

5. Change "Obtain IPv4 Address Automatically" to "Use the Following IPv4 Address"

6. In "IPv4 DNS Address 1:" add your PiHole server IP, in "IPv4 DNS Address 2:" add a secondary DNS if desired (used as backup)

7. Click Apply

8. Change "Use the Following IPv4 Address" back to "Obtain IPv4 Address Automatically"

9. Click Apply

10. You should be PiHoled

 

View solution in original post

Highlighted
Contributor
Contributor
Posts: 1
Registered: ‎09-15-2020

Re: Can you get a PiHole working as a DNS server for the G3100?

Message 4 of 5
(235 Views)

What's the purpose of step 8 & 9, wouldn't it undo that edit?
(Did 1-7 recently but w.o. backup DNS server which now reconsidering)

Highlighted
Bronze Contributor II
Bronze Contributor II
Posts: 136
Registered: ‎09-06-2020

Re: Can you get a PiHole working as a DNS server for the G3100?

Message 5 of 5
(231 Views)

Click "Apply" in step 7 overrides the DNS address obtained by G3100/G1100, which does not change when renewing the IP address?. Then you would like to let the router still obtain a dynamic public IP address, so need to change it back to automatic. Then click "Apply" again.

How-To Videos
 
The following videos were produced by users like you!
   
Videos are subject to the Verizon Fios Community Terms of Service and User Guidelines and contains content that is not created by Verizon.
Covid19


Browse Categories
Categories:
Posts

Verizon Troubleshooters
Unable to find your answer here? Try searching Verizon Troubleshooters for more options.