Accessibility Resource Center Skip to main content
Have a phone you love? Get up to $500 when you bring your phone.

Connected laptop not showing up in myFios

SOLVED
Reply
Cang_Household
Gold Contributor VI Gold Contributor VI
Gold Contributor VI
Posts: 1,229
Registered: ‎09-06-2020

Re: Connected laptop not showing up in myFios

Message 11 of 22
(904 Views)

I checked today. Unlike G1100, G3100 does not ping all IP addresses on the subnet from time to time to detect the presence of individual devices.

 

Coming down to the root issue, why do you need to see the laptop on the Network Devices menu? Are you trying to setup some Parental Control rules and/or Access Control lists? For those, simply reserve a static DHCP assignment in the subnet address pool for a specific device, then specify the IP address when setting up rules and restrictions.

taylor
Copper Contributor
Copper Contributor
Posts: 15
Registered: ‎11-22-2008

Re: Connected laptop not showing up in myFios

Message 12 of 22
(893 Views)

Yes - trying to control the device with parental controls.

 

renamed the pc yesterday, rebooted, and for now is showing up.  Going to test it today to see if the controls are actually working.

 

can you simplify your description of what I could also do?

 

thank you.

Cang_Household
Gold Contributor VI Gold Contributor VI
Gold Contributor VI
Posts: 1,229
Registered: ‎09-06-2020

Re: Connected laptop not showing up in myFios

Message 13 of 22
(856 Views)

I did some experiments on a G3100 today. It turns out my advice above does not work at all. Parental Controls are more rigid in setting than Access Control Lists. My previous instructions work for creating Access Control Lists, but not for Parental Controls. Sorry for the inconvenience. Please disregard my previous advice and I will try to find another solution for you.

taylor
Copper Contributor
Copper Contributor
Posts: 15
Registered: ‎11-22-2008

Re: Connected laptop not showing up in myFios

Message 14 of 22
(835 Views)

I appreciate it.  

taylor
Copper Contributor
Copper Contributor
Posts: 15
Registered: ‎11-22-2008

Re: Connected laptop not showing up in myFios

Message 15 of 22
(772 Views)

once again the laptop is not showing up under Devices and HNP is not on at all.  Just trying to use default tool to block access.

 

I was on the laptop, disconnected from wifi, forget the network, re-connected and same problem is back.  It does not show up yet it is connected.

 

I have the router as mentioned and the accompanying fios extender.  PLEASE HELP.

taylor
Copper Contributor
Copper Contributor
Posts: 15
Registered: ‎11-22-2008

Re: Connected laptop not showing up in myFios

Message 16 of 22
(728 Views)

How can Verizon have no answers for this?

Cang_Household
Gold Contributor VI Gold Contributor VI
Gold Contributor VI
Posts: 1,229
Registered: ‎09-06-2020

Re: Connected laptop not showing up in myFios

Message 17 of 22
(725 Views)

This is a largely peer-to-peer Forum.

 

Does the laptop pull an IP address through the DHCP, or have you assigned it manually?

taylor
Copper Contributor
Copper Contributor
Posts: 15
Registered: ‎11-22-2008

Re: Connected laptop not showing up in myFios

Message 18 of 22
(625 Views)

Can you help me with this?  What is the DHCP?

 

If I run ipconfig, I can see the address but want to make sure I understand your question.

dexman
All Star
All Star
Posts: 336
Registered: ‎06-10-2012

Re: Connected laptop not showing up in myFios

Message 19 of 22
(608 Views)

Just throwing this one out......For the WIFI network, is the computer's profile set to "Public" or "Private"? 🤔

Cang_Household
Gold Contributor VI Gold Contributor VI
Gold Contributor VI
Posts: 1,229
Registered: ‎09-06-2020

Re: Connected laptop not showing up in myFios

Message 20 of 22
(606 Views)

Sorry for not replying despite seeing your post hours ago. I was helping other users.

 

DHCP stands for Dynamic Host Configuration Protocol. G3100 router has a DHCP server built-in. Devices with DHCP capabilities are DHCP clients. Each DHCP client queries the DHCP server to obtain an IP address lease, gateway information, and more. DHCP enables each device to populate their network settings without users doing them manually.

 

Dexman just replied while I am typing, so I will comment on his post as well.

 

I think toggling a network to Public or Private only activates different sets of firewall rules. If you have the laptop set to Private, it may allow the router to recognize the device.

 

How-To Videos
 
The following videos were produced by users like you!
   
Videos are subject to the Verizon Fios Community Terms of Service and User Guidelines and contains content that is not created by Verizon.
Have a spare Fios-G1100?Learn how to bridge it into your network
Get Started


Covid19

Browse Categories
Categories:
Posts

Verizon Troubleshooters
Unable to find your answer here? Try searching Verizon Troubleshooters for more options.
Modal Dialogue Title