Accessibility Resource Center Skip to main content
Have a phone you love? Get up to $500 when you bring your phone.

DNS FIOS drop outs

Reply
DimitriT
Contributor
Contributor
Posts: 1
Registered: ‎12-28-2021

DNS FIOS drop outs

Message 1 of 5
(586 Views)
Every 20-30 min DNS stops working for 10 seconds.
 
Router System Log is showing:
 
2021 Dec 28 14:24:21
dnsmasq
err
[SYS.3][SYS] bad address at /etc/hosts.dnsmasq-dns-lan0 line 9
2021 Dec 28 14:24:21
dnsmasq
err
[SYS.3][SYS] bad address at /etc/hosts.dnsmasq-dns-lan0 line 6
4 REPLIES 4
dslr595148
Platinum Contributor III Platinum Contributor III
Platinum Contributor III
Posts: 6,107
Registered: ‎09-24-2008

Re: DNS FIOS drop outs

Message 2 of 5
(559 Views)

#1 While we get you have FIOS, do you also have FIOS TV?

 

#2 Note for this next question if you have one but in use, you must say so. Ex. Yes but a spare.

 

#3 Do you have your own separate RJ-45 WAN port NAT router?

 

#4 Do you have any spare computers that work that either has at least two NICs or you can add one? Note at least one of the NICs must be a wired NIC.

 

#5 Can you show us your host entries?

 

#6 If you do not know how to do that/where that info is, it would help to know the brand and model of your current NAT router.

If you are the original poster (OP) and your issue is solved, please remember to click the "Solution?" button so that others can more easily find it. If anyone has been helpful to you, please show your appreciation by clicking the "Kudos" button.


 

Cang_Household
Gold Contributor VII Gold Contributor VII
Gold Contributor VII
Posts: 1,347
Registered: ‎09-06-2020

Re: DNS FIOS drop outs

Message 3 of 5
(425 Views)

Have you changed the local domain on G3100?

Have you added any static DNS entries on your G3100?

You could screenshot those settings pages to us, but you may want to send them as private messages to protect your privacy.

Smith6612
Platinum Contributor III Platinum Contributor III
Platinum Contributor III
Posts: 7,603
Registered: ‎12-15-2010

Re: DNS FIOS drop outs

Message 4 of 5
(290 Views)

This tells me that DNSMasq is occasionally hitting an invalid entry when it tries to add a DNS Record for a device on your network, to the router's DNS Cache. It's probably crashing when applying the change and restarting. When devices join the network, they will register themselves in DNS with the router, so you can reach them easier from a file explorer or a web browser, if they expose any services.

 

I would check to see if you have any device which is joining the network at that time, and try to change it's hostname. In most cases, this is done by renaming the device. Anything with funny characters or blank spaces would be suspect at this point.

dslr595148
Platinum Contributor III Platinum Contributor III
Platinum Contributor III
Posts: 6,107
Registered: ‎09-24-2008

Re: DNS FIOS drop outs

Message 5 of 5
(239 Views)

@Smith6612 wrote:

This tells me that DNSMasq is occasionally hitting an invalid entry when it tries to add a DNS Record for a device on your network, to the router's DNS Cache. It's probably crashing when applying the change and restarting. When devices join the network, they will register themselves in DNS with the router, so you can reach them easier from a file explorer or a web browser, if they expose any services.

 

I would check to see if you have any device which is joining the network at that time, and try to change it's hostname. In most cases, this is done by renaming the device. Anything with funny characters or blank spaces would be suspect at this point.


Please define funny characters to better help the users with this problem.

 

Please and thank you

If you are the original poster (OP) and your issue is solved, please remember to click the "Solution?" button so that others can more easily find it. If anyone has been helpful to you, please show your appreciation by clicking the "Kudos" button.


 

How-To Videos
 
The following videos were produced by users like you!
   
Videos are subject to the Verizon Fios Community Terms of Service and User Guidelines and contains content that is not created by Verizon.
Have a spare Fios-G1100?Learn how to bridge it into your network
Get Started


Covid19

Browse Categories
Categories:
Posts

Verizon Troubleshooters
Unable to find your answer here? Try searching Verizon Troubleshooters for more options.
Modal Dialogue Title