Accessibility Resource Center Skip to main content
Get it fast with In-store & curbside pickup or same day delivery.

FIOS WAN Disconnect w/new router

Reply
Edwin68
Contributor
Contributor
Posts: 3
Registered: ‎09-24-2018

FIOS WAN Disconnect w/new router

Message 1 of 6
(1,387 Views)

My old router died (AC68U), and I have recently tried two new ones, the ASUS 86U and the GT-AC5300.  After swapping over, both routers lose WAN connection after an hour or two of access.  This has gone one over several days.

 

I have heard that I need to release the DHCP, but I heard that the least time was around 3 hours anyway, and it has been days.  I would think it was the router, but don't believe that after trying two brand new ones.  I used the 86U for a day, and the last three days the GT-AC5300.

 

I haven't had a Actiontech router for at least a year, after I upgraded to Gigabit.

 

Any thoughts?

5 REPLIES 5
CRobGauth
Platinum Contributor III Platinum Contributor III
Platinum Contributor III
Posts: 7,963
Registered: ‎11-04-2008

Re: FIOS WAN Disconnect w/new router

Message 2 of 6
(1,330 Views)

If you log in to your router, what do you see?

Are you losing phyical connectivity or just logical?

Is it possible you have a bad ethernet cable?
How long does it go down for?

If more than a couple of minutes, have you checked ONT for any error lights?


If a forum member gives an answer you like, give them the Kudos they deserve. If a member gives you the answer to your question, mark the answer as Accepted Solution so others can see the solution to the problem.
Edwin68
Contributor
Contributor
Posts: 3
Registered: ‎09-24-2018

Re: FIOS WAN Disconnect w/new router

Message 3 of 6
(1,304 Views)

Well, it turns out that two brand new ASUS routers, the RT86U and the GT-AC5300 must have had a firmware bug or a hardware flaw.  I ordered a 3rd and 4th router, the RT68U refurb and the Nighthawk XR500, and both worked flawlessly.  All routers had the latest firmware, and I even did a reset of them.

 

I am returning the other two.  Maybe its a firmware flaw, don't know, but after spending hours at this, I am pretty unhappy with their latest routers.

jonjones
Platinum Contributor I
Platinum Contributor I
Posts: 5,248
Registered: ‎10-18-2016

Re: FIOS WAN Disconnect w/new router

Message 4 of 6
(1,302 Views)

You mean the non Verizon routers? Verizon gives no guarantees on any non branded routers they provide.

 

hopefully you wrote Asus and the other router maker and told them of their issues?

 

glad it finally all worked out for you.

Edwin68
Contributor
Contributor
Posts: 3
Registered: ‎09-24-2018

Re: FIOS WAN Disconnect w/new router

Message 5 of 6
(1,294 Views)

I did submit logs of the problem.  They indicated that I should RMA it.  What are the odds of two routers, different models, same problem.  Maybe they shared some firmware code base, or hardware.  If that was the case, there should be a ton of people having the problem.  Who knows.  During troubleshooting, I even switched ethernet cables, and moved the router right next to the ONT.  No difference.

 

At the end of the day, my refurb worked, which was the same model as my former bricked router, and the Netgear worked as well out of the box. 

jonjones
Platinum Contributor I
Platinum Contributor I
Posts: 5,248
Registered: ‎10-18-2016

Re: FIOS WAN Disconnect w/new router

Message 6 of 6
(1,292 Views)

Firmware and firmware updates are tricky. Many times they flash properly and all runs as it should. It is not uncommon to have more than one router having to be replaced.

its like the old updates to cell phones. If you remember many of them were bricked by the code when updated.

 

i always recommend using routers outside of verizons branded ones. 

How-To Videos
 
The following videos were produced by users like you!
   
Videos are subject to the Verizon Fios Community Terms of Service and User Guidelines and contains content that is not created by Verizon.
Have a spare Fios-G1100?Learn how to bridge it into your network
Get Started


Covid19

Browse Categories
Categories:
Posts

Verizon Troubleshooters
Unable to find your answer here? Try searching Verizon Troubleshooters for more options.