×

Switch Account

Horrible Speed with Gigabit Connection

Horrible Speed with Gigabit Connection

SOLVED
Reply
Highlighted
Copper Contributor BLKWHTTSI
Copper Contributor
Posts: 6
Registered: ‎06-21-2018
Message 1 of 16
(7,045 Views)

Hello everyone,

I am new to the fios world. I purchased the gigabit speed and have a fios router as well. I should also note I do live in a pretty old house built with plaster walls in 1954. However I did not think that this would affect my wifi speed as much as it does.

As I said I have the gigabyte connection and when I do speed tests to the router I get the gigabit speed however my problem lies where I go from the router to devices. Device tests only ranged from about a 100 megabits to 120 megabits up/down. Tests were done with a Galaxy s9, iphone 6s, and a 2 year old Surface Pro standing not 2 feet from the router. I also have an Andriod streaming box ethernetted in and it too only sees 115 megabits. Obviously this is an extreme letdown for me. What could I possibly do I have already upgraded my ethernet cables from Fios box to router and router to Andriod streaming box. There is still an old coax cable from fios box to router, could change that if its a problem.

Calls to verizon have not helped as they either blame my house or my devices.

15 REPLIES 15
Gold Contributor VII
Gold Contributor VII
Posts: 4,785
Registered: ‎10-18-2016
Message 2 of 16
(6,998 Views)

Your speeds of up to 940/880 is via ethernet connection from your computer to the router (Verizon router) which tests your speeds 

 

https://www.verizon.com/speedtest/

 

Wifi speeds are not guaranteed by any isp or even cable internet.

so unless your direct ethernet to the router is low you have no complaint.

 

my iPad on WiFi is around 350-420 and my iPhone is close to those numbers. 

 

Copper Contributor BLKWHTTSI
Copper Contributor
Posts: 6
Registered: ‎06-21-2018
Message 3 of 16
(6,995 Views)

Ethernetted speed is the same, 115mbps as stated in my first post. I fully understand that 900mbps is not possible with wifi but for it to only be 110, that does not sit well with me. I am paying extra for this speed and if im only ever going to get 110mbps then i will reduce my speed. My friend has comcast and a gigabit connection and gets 211 on her old iphone on wifi. 

When i upgraded to the gigabit connection, a tech never came out to make any changes. Only time a tech was out was for initial setup when i had 150mbps up/down

Copper Contributor MattinNJ
Copper Contributor
Posts: 19
Registered: ‎02-25-2012
Message 4 of 16
(6,993 Views)

Go into your router settings:  192.168.1.1

The user name will most likely be "admin" and the password will be on the side of your router.  Note that this is not your wi-fi password but a password specifically for you to get into your router settings.

 

Find the Advanced Wireless settings and navigate to the broadcast type for the 2.4ghz and 5ghz band.

 

Set the 2.4ghz to 'Wireless N Only"

Set the 5ghz to 'Wireless AC Only"

'Save' the settings

 

The router will reset after you 'apply' the changes.

 

Make sure your 2.4ghz and 5ghz bands have different SSID names too.

 

Now, on all of your wireless devices, connect to the 5ghz wi-fi.  The connection speed should be much higher now.

 

If the signal is too weak (since 5ghz doesn't travel as far as 2.4ghz), try switching to the 2.4ghz wi-fi.  The switch to 'only N' you made above should bring your speed up a bit, but no more than 140mbps.

Gold Contributor VII
Gold Contributor VII
Posts: 4,785
Registered: ‎10-18-2016
Message 5 of 16
(6,974 Views)

That would be great but there is a flaw in your analogy.

certain devices do not connect at AC/A due to the radios in the devices.

and on 2.4 Ghz although great for distance many devices on that band do not use “N”

the connection is device dependent under WiFi.

 

like the other poster, they are saying it should be faster under their gigabyte connection on WiFi. This is not the case. Again WiFi is device and distance dependent.

it also is dependent on external antenna versus internal antenna and if beam forming is on the router (Verizon Quantum Gateway Router has internal antennas) and is famous for terrible WiFi speeds and coverage. Google it, and read more on it.

 

you could have the fastest internet in the universe but the WiFi will never be up to par with a physical ethernet connection. Read up on it.

 

Copper Contributor BLKWHTTSI
Copper Contributor
Posts: 6
Registered: ‎06-21-2018
Message 6 of 16
(6,971 Views)

So this g1100 router may be junk? I have a Netgear ac1200. The fios tech told me months ago that a fios router is the way to go so i got the g1100. All of my speed tests have been done within 2 feet of the router. 

Gold Contributor VII
Gold Contributor VII
Posts: 4,785
Registered: ‎10-18-2016
Message 7 of 16
(6,968 Views)

Here is my speed tests using both a Fios Quantum Gateway G1100 

i had to hook it in instead of my Nighthawk R8500 which cannot use verizons test site.

5C5CE2A2-1100-4D56-A179-86F79D3F9B08.pngRouter to Fios server

 

4995CFA5-62F5-411C-B48F-03AB84F9B32E.pngApple iPad 4 mini device test.

As you can see big difference in results. This is my WiFi from my Nighthawk using Ookla 

 

 

9CE52249-8E14-4F9F-B90B-F11548A3F013.pngWiFi speed test from iPad 4 mini using Nighthawk

 

Copper Contributor BLKWHTTSI
Copper Contributor
Posts: 6
Registered: ‎06-21-2018
Message 8 of 16
(6,945 Views)

I cant see the pictures.. and dont want to buy another router. Would my ac1200 possibly have better signal in your opinion?

MVP CRobGauth MVP
MVP
Posts: 7,713
Registered: ‎11-04-2008
Message 9 of 16
(6,928 Views)

If you are testing to speed test.Verizon.net and only getting 115m via ethernet, you have a service issue. You can use that info to contact support as an issue.

Call 1800verizon or twitter @verizonsupport


If a forum member gives an answer you like, give them the Kudos they deserve. If a member gives you the answer to your question, mark the answer as Accepted Solution so others can see the solution to the problem.
Gold Contributor VII
Gold Contributor VII
Posts: 4,785
Registered: ‎10-18-2016
Message 10 of 16
(6,866 Views)

@BLKWHTTSI wrote:

I cant see the pictures.. and dont want to buy another router. Would my ac1200 possibly have better signal in your opinion?


The photos should be up by now. The forum holds photos etc for review.

The Netgear specs here https://www.netgear.com/home/products/networking/wifi-routers/R6230.aspx

 

is a very good router. And should give better signal. 

How-To Videos
 
The following videos were produced by users like you!
   
Videos are subject to the Verizon Fios Community Terms of Service and User Guidelines and contains content that is not created by Verizon.


Browse Categories
Categories:
Posts

Verizon Troubleshooters
Unable to find your answer here? Try searching Verizon Troubleshooters for more options.