×

Switch Account

NEW g3100 ROUTER

SOLVED
Reply
Highlighted
Contributor
Contributor
Posts: 4
Registered: ‎03-28-2020

NEW g3100 ROUTER

Message 1 of 8
(1,270 Views)

DOES NOT GEOLOCATE FOR SOME WEBSITES

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
Highlighted
Platinum Contributor III Platinum Contributor III
Platinum Contributor III
Posts: 7,495
Registered: ‎12-15-2010

Re: NEW g3100 ROUTER

Message 4 of 8
(1,101 Views)

Just give it some time. GeoIP is less of a science and more of a guess when it comes to service. If you're having problems with streaming services in particular, contact the service's support team and ask them whether they can update their GeoIP databases for you.

 

When you swapped your router, you received a different IP address from Verizon. That IP address might have been used elsewhere in your area, or the country for a few years, and services still think your IP is at that "old" location. It can take weeks for services to catch on to the new location.

 

One thing you can do is visit https://www.maxmind.com/en/geoip-demo to see what the site shows as your GeoIP. Maxmind is a common GeoIP database provider used by many large websites. To find your IP address, use https://www.whatismyip.com/ . Once MaxMind has updated their GeoIP location, typically other services follow quickly.

View solution in original post

7 REPLIES 7
Highlighted
Platinum Contributor III Platinum Contributor III
Platinum Contributor III
Posts: 7,495
Registered: ‎12-15-2010

Re: NEW g3100 ROUTER

Message 2 of 8
(1,192 Views)

The router is not responsible for Geolocation and doesn't really have a solid ability to do so itself. Geolocation on the Internet is a guess based on some former knowledge of where an IP Address is. Some services, especially streaming and mapping apps on mobile devices like Tablets and Smartphones, have the ability to use the GPS radio built into those devices. They will often transmit your exact location back to the service, and eventually, to GeoIP databases which will update your location. This can take months. Some other apps can tell your general location by looking at nearby Wi-Fi networks. Companies like Google from time to time collect this data to help make Geolocation more accurate for Internet services.

 

In short: Give it time, but Geolocation is not something the G3100 is responsible for.

Highlighted
Contributor
Contributor
Posts: 4
Registered: ‎03-28-2020

Re: NEW g3100 ROUTER

Message 3 of 8
(1,106 Views)

thats odd everything worked up until the point that i added the new router ,is there antthing else that it could be i am at wits end

Highlighted
Platinum Contributor III Platinum Contributor III
Platinum Contributor III
Posts: 7,495
Registered: ‎12-15-2010

Re: NEW g3100 ROUTER

Message 4 of 8
(1,102 Views)

Just give it some time. GeoIP is less of a science and more of a guess when it comes to service. If you're having problems with streaming services in particular, contact the service's support team and ask them whether they can update their GeoIP databases for you.

 

When you swapped your router, you received a different IP address from Verizon. That IP address might have been used elsewhere in your area, or the country for a few years, and services still think your IP is at that "old" location. It can take weeks for services to catch on to the new location.

 

One thing you can do is visit https://www.maxmind.com/en/geoip-demo to see what the site shows as your GeoIP. Maxmind is a common GeoIP database provider used by many large websites. To find your IP address, use https://www.whatismyip.com/ . Once MaxMind has updated their GeoIP location, typically other services follow quickly.

View solution in original post

Highlighted
Contributor
Contributor
Posts: 1
Registered: ‎04-11-2020

Re: NEW g3100 ROUTER

Message 5 of 8
(956 Views)

I have same issue. Website keeps asking me to install geolocation plug-in on Tropiocana Casino website which I know was already installed and working. Plugged my Gateway back in and it works fine. It's the G3100.

Highlighted
Contributor
Contributor
Posts: 4
Registered: ‎03-28-2020

Re: NEW g3100 ROUTER

Message 6 of 8
(866 Views)

yes my sugarhouse account was working fine also until i installed this new router  had a feeling it was the G3100 any VERIZON SUPPORT PEOPLE THAT CAN HELP ME

Highlighted
Gold Contributor VI Gold Contributor VI
Gold Contributor VI
Posts: 1,621
Registered: ‎12-02-2012

Re: NEW g3100 ROUTER

Message 7 of 8
(811 Views)

Eagleguy:

It's not the router. Your IP address changed and a database thinks it's somewhere else.  See the excellent explination Smith6612 posted.

 

Also, know that you're talking to other users here.  If you want to reach Verizon, use their support chat.

Highlighted
Contributor
Contributor
Posts: 1
Registered: ‎06-16-2020

Re: NEW g3100 ROUTER

Message 8 of 8
(287 Views)

How long are we talking?  It's been over 3 weeks.  IP Check shows my correct location within less than a mile.

How-To Videos
 
The following videos were produced by users like you!
   
Videos are subject to the Verizon Fios Community Terms of Service and User Guidelines and contains content that is not created by Verizon.
Covid19


Browse Categories
Categories:
Posts

Verizon Troubleshooters
Unable to find your answer here? Try searching Verizon Troubleshooters for more options.