Accessibility Resource Center Skip to main content
Get gifts fast with In-Store & Curbside Pickup or same-day delivery.

new router doesn't recognize ethernet cable plugged in

Reply
Highlighted
Contributor
Contributor
Posts: 2
Registered: ‎07-23-2013

new router doesn't recognize ethernet cable plugged in

Message 1 of 4
(9,554 Views)

my old verizon fios router was shutting down at random times and rebooting itself. a huge pain when in the middle of gaming with friends on xbox live. so i called verizon and they said it sounded like i needed a new router and they would send one right away. the new router (an actiontec, dual stub antenna, red plastic ring) came in the mail today. i inserted the disc, hooked up all the wires. desktop connects to the net no problem. i inputted the new wep key into my laptop and phone and they also connect no problem. i go to plug in my xbox360 (wired ethernet) and the router doesn't even recognize that anything is plugged in. i tried resetting once already and nothing. i'll try it again but...what gives? anyone have any ideas?

3 REPLIES 3
Highlighted
Platinum Contributor III Platinum Contributor III
Platinum Contributor III
Posts: 4,437
Registered: ‎12-16-2012

Re: new router doesn't recognize ethernet cable plugged in

Message 2 of 4
(9,522 Views)

The red ringed Actiontec use WPA2 not WEP security by default.

 

Obviously strange that wired connections aren't all working.  Possible the xbox's problem.

Highlighted
Silver Contributor V
Silver Contributor V
Posts: 631
Registered: ‎12-17-2009

Re: new router doesn't recognize ethernet cable plugged in

Message 3 of 4
(9,515 Views)

i agree with TNS_2,  You could also try a different cable or use a differenet jack on the router also.

 

Double check that UPNP is enabled ... LOGIN TO THE ROUTER then go here :  http://192.168.1.1/index.cgi?active_page=900

 

Is this the procedure you followed? http://www22.verizon.com/support/residential/internet/highspeed/networking/setup/gamingdevices/13038...

If a forum member gives an answer you like, please give them the Kudos they deserve. If a member gives you the answer to your question, mark the answer as Accepted Solution so others can see the solution to the problem. Thanks !!!
http://forums.verizon.com/t5/Verizon-net-Email/Fix-for-Missing-Inbox-sent-folders-etc-with-Internet-Explorer-11/m-p/647399
Highlighted
Nickel Contributor
Nickel Contributor
Posts: 28
Registered: ‎06-23-2013

Re: new router doesn't recognize ethernet cable plugged in

Message 4 of 4
(9,505 Views)

Make sure the ethernet cable is connected to a Lan port (yellow port) and not the Wan port (white port). Does the light for the port it is connected to come on? If the light is not on, do a loop back test to check cable and port. Plug both ends of ethernet into the router. The lights for both ports should come on. If they do not the you have a bad router or cable.

How-To Videos
 
The following videos were produced by users like you!
   
Videos are subject to the Verizon Fios Community Terms of Service and User Guidelines and contains content that is not created by Verizon.
Covid19


Browse Categories
Categories:
Posts

Verizon Troubleshooters
Unable to find your answer here? Try searching Verizon Troubleshooters for more options.