Accessibility Resource Center Skip to main content
Get gifts fast with In-Store & Curbside Pickup or same-day delivery.

A Working Fix for 7100 box + TV = Unresponsive remote ...

SOLVED
Reply
Highlighted
Bronze Contributor II
Bronze Contributor II
Posts: 202
Registered: ‎12-10-2008

A Working Fix for 7100 box + TV = Unresponsive remote ...

Message 1 of 12
(15,800 Views)

My Bedroom TV  had the problem where "interference" from the TV's screen caused the Moto 7100 box's Remote to be unresponsive for a minute or so after 1st turning it on..

   I put paper on the boxes  IR sensor which helped but reduced the range & diectionality of the remote.

My box is on a dresser just under the TV, & slightly higher than the bed.

 

 I Then ordered this item: 

http://www.irblaster.info/motorola_rx.html

  Just received it.  Plugged it into the back of the box, & placed the new IR sensor underneath the cable box, about an inch back from the front face.

 No more problems.

   I don't know if it will help everyone w/this problem, but it solved mine.

 

Message Edited by MeatChicken on 04-20-2009 02:25 PM
Message Edited by MeatChicken on 04-20-2009 02:27 PM
1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
Highlighted
Bronze Contributor II
Bronze Contributor II
Posts: 202
Registered: ‎12-10-2008

Re: A Working Fix for 7100 box + TV = Unresponsive remote ...

Message 3 of 12
(15,660 Views)

 Actually a quick search of boards show that most people reporting this problem have LCD TV models, (including mine), although it can affect plasmas as well.  Most LCD's sold use  Florescent backlighting....

    At any rate, the fix in th OP works great, & for about $15  ... So your above post about spending $100 or more, RF remotes and/or moving the box , are not the only solutions available.. That's why I posted the above info to begin with .

 

 

View solution in original post

11 REPLIES 11
Highlighted
Copper Contributor
Copper Contributor
Posts: 6
Registered: ‎03-09-2009

Re: A Working Fix for 7100 box + TV = Unresponsive remote ...

Message 2 of 12
(15,684 Views)
If your TV is a plasma this is a common problem if the IR sensor is too close to the screen.  The flourescent light from the screen "swamps" the IR receiver to where it cannot "see" the IR signal.  There are remote IR receivers made that are designed to work near this type of screen but they cost around $100 not counting the cables.  Your only other solutions are to use a RF remote setup or get the Verizon box away from the screen.  I really like the RF Universal remote I am using now as you don't have to point the remote at anything!   
Highlighted
Bronze Contributor II
Bronze Contributor II
Posts: 202
Registered: ‎12-10-2008

Re: A Working Fix for 7100 box + TV = Unresponsive remote ...

Message 3 of 12
(15,661 Views)

 Actually a quick search of boards show that most people reporting this problem have LCD TV models, (including mine), although it can affect plasmas as well.  Most LCD's sold use  Florescent backlighting....

    At any rate, the fix in th OP works great, & for about $15  ... So your above post about spending $100 or more, RF remotes and/or moving the box , are not the only solutions available.. That's why I posted the above info to begin with .

 

 

View solution in original post

Highlighted
Copper Contributor
Copper Contributor
Posts: 24
Registered: ‎02-23-2009

Re: A Working Fix for 7100 box + TV = Unresponsive remote ...

Message 4 of 12
(15,635 Views)

@MeatChicken wrote:

My Bedroom TV  had the problem where "interference" from the TV's screen caused the Moto 7100 box's Remote to be unresponsive for a minute or so after 1st turning it on..

   I put paper on the boxes  IR sensor which helped but reduced the range & diectionality of the remote.

My box is on a dresser just under the TV, & slightly higher than the bed.

 

 I Then ordered this item: 

http://www.irblaster.info/motorola_rx.html

  Just received it.  Plugged it into the back of the box, & placed the new IR sensor underneath the cable box, about an inch back from the front face.

 No more problems.

   I don't know if it will help everyone w/this problem, but it solved mine.

 

Message Edited by MeatChicken on 04-20-2009 02:25 PM
Message Edited by MeatChicken on 04-20-2009 02:27 PM

 

So are you offering free returns if this doesn't work?  The website does not look too promising.

Highlighted
Contributor
Contributor
Posts: 1
Registered: ‎04-24-2009

Re: A Working Fix for 7100 box + TV = Unresponsive remote ...

Message 5 of 12
(15,604 Views)

I e-mailed them and asked if they take returns.  They told me yes within 45 days of purchase.

Highlighted
Bronze Contributor II
Bronze Contributor II
Posts: 159
Registered: ‎03-13-2009

Re: A Working Fix for 7100 box + TV = Unresponsive remote ...

Message 6 of 12
(15,578 Views)
For the people experiencing this, have you tried to turn your picture settings to 'cool' and see if that helps? 
.,.
Highlighted
Bronze Contributor II
Bronze Contributor II
Posts: 202
Registered: ‎12-10-2008

Re: A Working Fix for 7100 box + TV = Unresponsive remote ...

Message 7 of 12
(15,541 Views)

@downfall21 wrote:

  

So are you offering free returns if this doesn't work?  The website does not look too promising.


     

   What exactly is the point of, 1st quoting my original post that I stated:

 " I don't know if it will help everyone w/this problem, but it solved mine." ,

       & then typing that remark above??

     I'm just trying to be constructive & helpful, sharing a $15 solution that solved the problem for me .

    You seem , what, jelous or angry, that people may just possibly not have to spend hundreds for the solution? I don't get it.

       

  

 

Highlighted
Bronze Contributor II
Bronze Contributor II
Posts: 202
Registered: ‎12-10-2008

Re: A Working Fix for 7100 box + TV = Unresponsive remote ...

Message 8 of 12
(15,529 Views)

@DzWR wrote:
For the people experiencing this, have you tried to turn your picture settings to 'cool' and see if that helps? 

 

  In my particular case, changing the picture settings didn't help. 

 Some people where it does help may not like what they feel is an "unnatural setting" & may still look for alternatives as well. 

Highlighted
Contributor
Contributor
Posts: 1
Registered: ‎06-01-2009

Re: A Working Fix for 7100 box + TV = Unresponsive remote ...

Message 9 of 12
(15,131 Views)

Ahh!  There it is.  The solution I have been looking for.  I cut a small piece of paper and taped it over the left side of the QIP 7200 IR receiver, over the "Message" and "On" lights.  The remote control for the DVR now works perfectly!

 

I have a 50 inch Panasonic Plazma.  With the TV set on, the remote control for the DVR was completely unresponsive,even with the DVR as far away from it as I could get with the HDMI cable.  2 STB's, 3 remote controls later, when I was just about ready to go back to cable, here is the answer for free!  The small peice of paper cut off the IR interference to the DVR so the remote works as well as the other 4 remote controls on my system.  I am so glad I found this post.  Why doesn't Verizon make this information available through there support?  After all, it is a known problem with this DVR box and is really Motorola's problem.  I like the idea of the remote IR sensor offered here and was willing to spend the money to get it.  But I don't need it.  A scrap of paper and scotch tape and it works great.

 

Thanks so much for this information.

Highlighted
Copper Contributor
Copper Contributor
Posts: 24
Registered: ‎02-23-2009

Re: A Working Fix for 7100 box + TV = Unresponsive remote ...

Message 10 of 12
(14,486 Views)
Has anyone else ordered this ir cable. And did it work for you?
How-To Videos
 
The following videos were produced by users like you!
   
Videos are subject to the Verizon Fios Community Terms of Service and User Guidelines and contains content that is not created by Verizon.
Covid19


Browse Categories
Categories:
Posts

Verizon Troubleshooters
Unable to find your answer here? Try searching Verizon Troubleshooters for more options.