Accessibility Resource Center Skip to main content
Get it fast with In-store & curbside pickup or same day delivery.

Box has sound but no picture. I unplug hdmi and picture comes back

Reply
flyingslugs
Contributor
Contributor
Posts: 1
Registered: ‎12-20-2020

Box has sound but no picture. I unplug hdmi and picture comes back

Message 1 of 29
(903 Views)

This problem just started yesterday. I have no picture on my tv but have sound. I can see the Fios channel guide and the picture display of suggestions when I turn it on though. I unplugged the hdmi to my tv and put it back in and the picture was fine. Once I turn off the tv and put it back on, I get the same issue. I even changed the hdmi ports and still the same issue. I have no issue with an Xbox connected to the tv. I even plugged it into a smaller tv to see if it was the plug and it worked fine there. I dont want to have to unplug and plug back in the wire to watch tv everytime.

Thank you for your help.

28 REPLIES 28
clem53
Gold Contributor III Gold Contributor III
Gold Contributor III
Posts: 1,460
Registered: ‎12-06-2010

Re: Box has sound but no picture. I unplug hdmi and picture comes back

Message 2 of 29
(884 Views)

@flyingslugs wrote:

This problem just started yesterday. I have no picture on my tv but have sound. I can see the Fios channel guide and the picture display of suggestions when I turn it on though. I unplugged the hdmi to my tv and put it back in and the picture was fine. Once I turn off the tv and put it back on, I get the same issue. I even changed the hdmi ports and still the same issue. I have no issue with an Xbox connected to the tv. I even plugged it into a smaller tv to see if it was the plug and it worked fine there. I dont want to have to unplug and plug back in the wire to watch tv everytime.

Thank you for your help.


Next time you have a picture, go into the video menu in the Fios box and set the output resolution to 1080i. That should solve the issue.

louieshowers
Copper Contributor
Copper Contributor
Posts: 12
Registered: ‎01-11-2021

Re: Box has sound but no picture. I unplug hdmi and picture comes back

Message 3 of 29
(734 Views)

I am experiencing this with my Dynex television. Same exact issue.  It happened since the guide format was updated. It's the mini stb for me. I changed it to 1080i and it did not work for me. 

clem53
Gold Contributor III Gold Contributor III
Gold Contributor III
Posts: 1,460
Registered: ‎12-06-2010

Re: Box has sound but no picture. I unplug hdmi and picture comes back

Message 4 of 29
(717 Views)

@louieshowers wrote:

I am experiencing this with my Dynex television. Same exact issue.  It happened since the guide format was updated. It's the mini stb for me. I changed it to 1080i and it did not work for me. 


You mght need to go into the Service menu. Power off at the box, OK 2X on remote, you see an info page. Left arrow near circle, Scroll to user menu, go to HDMI, set resolution to 1080i, hit ok, power off box.

louieshowers
Copper Contributor
Copper Contributor
Posts: 12
Registered: ‎01-11-2021

Re: Box has sound but no picture. I unplug hdmi and picture comes back

Message 5 of 29
(705 Views)

I did that as well.  It doesn't work.  As soon as I turn the TV off, I am forced to unplug and reconnect the Hdmi cable.  This has something to do with the new update for sure.   I believe the problem is referred to as a handshake issue.  I am going to call Verizon and report the issue. Thank you for trying to help. 

clem53
Gold Contributor III Gold Contributor III
Gold Contributor III
Posts: 1,460
Registered: ‎12-06-2010

Re: Box has sound but no picture. I unplug hdmi and picture comes back

Message 6 of 29
(687 Views)

Have you tried a different cable, or input on the TV? Also try: menu>customer support>top support tools>Fix Fios TV issues. Also make sure HDR is disabled in Video settings menu and resolution is set to 1080i not 1080P. Also beginning to wonder if the HDCP version on the TV is up to the standard required for the Fios box. A great article on HDCP is here:

https://www.hdfury.com/how-can-i-fix-the-hdcp-error/

 

 

louieshowers
Copper Contributor
Copper Contributor
Posts: 12
Registered: ‎01-11-2021

Re: Box has sound but no picture. I unplug hdmi and picture comes back

Message 7 of 29
(683 Views)

yes, i tired all of this. the tv and box worked flawlessly for years until the update was pushed out.  I even went into the service menu of the stb and changed the format to 1080i etc.  I also used the troubleshooter in the settings of the stb and the picture comes on only after a full reset.  When i power down. I lose picture and only have audio.  If i unplug and plug in the hdmi cable, everything works fine until i shut off the tv.  THis ia very annoying,  Also, it is next to impossible to talk with fios tech support over the phone these days.  Frustrated, but i appreciate you trying to help.  It is a classic handshake issue that happened after fios changed their guide .

clem53
Gold Contributor III Gold Contributor III
Gold Contributor III
Posts: 1,460
Registered: ‎12-06-2010

Re: Box has sound but no picture. I unplug hdmi and picture comes back

Message 8 of 29
(679 Views)

@louieshowers wrote:

yes, i tired all of this. the tv and box worked flawlessly for years until the update was pushed out.  I even went into the service menu of the stb and changed the format to 1080i etc.  I also used the troubleshooter in the settings of the stb and the picture comes on only after a full reset.  When i power down. I lose picture and only have audio.  If i unplug and plug in the hdmi cable, everything works fine until i shut off the tv.  THis ia very annoying,  Also, it is next to impossible to talk with fios tech support over the phone these days.  Frustrated, but i appreciate you trying to help.  It is a classic handshake issue that happened after fios changed their guide .


Which APR and what model of TV are you using? I'll try to get to support with that info. Also try reaching out to VZ support on Twitter, or on DSL reports VZ direct forum.

louieshowers
Copper Contributor
Copper Contributor
Posts: 12
Registered: ‎01-11-2021

Re: Box has sound but no picture. I unplug hdmi and picture comes back

Message 9 of 29
(675 Views)

I really appreciate your help!  I'm using the wireless capable mini stb (ethernet connected) 1gb connection, dynex tv. I'm pretty tech savvy. In the past, I've had the reverse issue, where I only had the picture, but no audio. That was solved by switching the hdmi audio format in the service menu of the stb.  I would really love a solution! Thank you again! 

Christinet
Contributor
Contributor
Posts: 2
Registered: ‎07-16-2017

Re: Box has sound but no picture. I unplug hdmi and picture comes back

Message 10 of 29
(616 Views)

I’ve started having the same issues this morning, this just started after whatever update was sent out 1/12/2021

How-To Videos
 
The following videos were produced by users like you!
   
Videos are subject to the Verizon Fios Community Terms of Service and User Guidelines and contains content that is not created by Verizon.
Have a spare Fios-G1100?Learn how to bridge it into your network
Get Started


Covid19

Browse Categories
Categories:
Posts

Verizon Troubleshooters
Unable to find your answer here? Try searching Verizon Troubleshooters for more options.