Accessibility Resource Center Skip to main content
Get gifts fast with In-Store & Curbside Pickup or same-day delivery.

I messed up the picture resolution on TV

SOLVED
Reply
Highlighted
Contributor
Contributor
Posts: 3
Registered: ‎09-11-2014

I messed up the picture resolution on TV

Message 1 of 10
(2,827 Views)

I was going into Menu>Audio & Video>Video settings and I played around with the video format.  Without even saving anything, my picture now has about 4" of black on the sides and 2" of black on the top and bottom.

 

Can anyone please help me reset it to the previous settings

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
Contributor
Contributor
Posts: 3
Registered: ‎09-11-2014

Re: I messed up the picture resolution on TV

Message 10 of 10
(2,628 Views)

It turned out to be the box.  I switched the box with another box of the same model and it worked; I now have full HD.  I was able to eliminate the TV as the problem, and the HDMI cord as the problem, I switched boxes from a tv with another room and immediately came up as 1080.

View solution in original post

9 REPLIES 9
Highlighted
Gold Contributor V Gold Contributor V
Gold Contributor V
Posts: 1,419
Registered: ‎05-16-2009

Re: I messed up the picture resolution on TV

Message 2 of 10
(2,822 Views)

THIS IS MY SET UP

Menu>>Settings>>Audio Video>>Video Settings>>Video Format>>1080i  16:9

 

Note that some programs will not be "full screen" because they are not transmitting in that format.

 

 

Tom
QIP 7100 1,YAMAHA ATS 1080,QIP 7216 P2, iPad 2 WiFi,iPhone SE
Highlighted
Copper Contributor
Copper Contributor
Posts: 5
Registered: ‎02-03-2011

Re: I messed up the picture resolution on TV

Message 3 of 10
(2,794 Views)

This just happened to me as well!

I changed the setting to 1080p and without even clicking "Continue" at the Warning to keep the settings, I completely lost the HD picture. I clicked Cancel, but it didn't matter. I'll be following this to see if there is a solution.

 

Edit - No matter what I do, whether I put it on 1080i or 1080p or even 720, my picutre output is 480. The Vizio TV even displays the signal it's receiving. The FIOS setting still says 1080 but doesn't push the signal out.

Highlighted
Gold Contributor VII Gold Contributor VII
Gold Contributor VII
Posts: 1,796
Registered: ‎08-06-2008

Re: I messed up the picture resolution on TV

Message 4 of 10
(2,776 Views)

The video format should be 1080i or 1080p 16:9 ratio depending on your STB. The SD override should be set to stretch. The TV type is 16:9 and the Graphics Settings are HD. Your might also have to adjust your TVs picture size.

Highlighted
Copper Contributor
Copper Contributor
Posts: 5
Registered: ‎02-03-2011

Re: I messed up the picture resolution on TV

Message 5 of 10
(2,760 Views)

The settings all match. Once we went to the 1080p setting the actual signal went to 480. No matter what, the settings were. They're currently matching exactly what you suggested.

Highlighted
Gold Contributor VII Gold Contributor VII
Gold Contributor VII
Posts: 1,796
Registered: ‎08-06-2008

Re: I messed up the picture resolution on TV

Message 6 of 10
(2,734 Views)

@IAmTheD wrote:

The settings all match. Once we went to the 1080p setting the actual signal went to 480. No matter what, the settings were. They're currently matching exactly what you suggested.


Sounds like you have to adjust the TVs settings if the settings are correct in the cable box.

Highlighted
Contributor
Contributor
Posts: 3
Registered: ‎09-11-2014

Re: I messed up the picture resolution on TV

Message 7 of 10
(2,704 Views)

I ended up having to switch my settings on the TV to wide to stretch the picture out but my TV still says the picture is 480p.

 

My cable box setting is on 1080p which my TV is rated at

 

My TV is a E480-B2

Highlighted
Gold Contributor VII Gold Contributor VII
Gold Contributor VII
Posts: 1,796
Registered: ‎08-06-2008

Re: I messed up the picture resolution on TV

Message 8 of 10
(2,674 Views)

What is your TVs resolution set to in the settings?

Highlighted
Gold Contributor V Gold Contributor V
Gold Contributor V
Posts: 1,419
Registered: ‎05-16-2009

Re: I messed up the picture resolution on TV

Message 9 of 10
(2,665 Views)
Perhaps the model no. Of his tv is the clue to his INHERENT tv resolution.
Might be stuck with 480
Tom
QIP 7100 1,YAMAHA ATS 1080,QIP 7216 P2, iPad 2 WiFi,iPhone SE
Contributor
Contributor
Posts: 3
Registered: ‎09-11-2014

Re: I messed up the picture resolution on TV

Message 10 of 10
(2,629 Views)

It turned out to be the box.  I switched the box with another box of the same model and it worked; I now have full HD.  I was able to eliminate the TV as the problem, and the HDMI cord as the problem, I switched boxes from a tv with another room and immediately came up as 1080.

View solution in original post

How-To Videos
 
The following videos were produced by users like you!
   
Videos are subject to the Verizon Fios Community Terms of Service and User Guidelines and contains content that is not created by Verizon.
Covid19


Browse Categories
Categories:
Posts

Verizon Troubleshooters
Unable to find your answer here? Try searching Verizon Troubleshooters for more options.