×

Switch Account

set box comes on by itself

set box comes on by itself

SOLVED
Reply
Copper Contributor amy_m77
Copper Contributor
Posts: 11
Registered: ‎11-08-2008
Message 1 of 8
(13,938 Views)

Why during the middle of the night, (well after 1am) do our stb's come on by themselves? It scares the death out of us when multiple tv's in our house start up. In happened last night, two times. When I looked at one of my tv screens I noticed it said something to the effect of set box on stand by. I don't remember exactly what it said but it was a dark screen and had the Verizon logo. It was 3am and I was half asleep.

 

 

** added:

 

the Verizon installer is the one that plugged the tv's into the STB's. interesting...

Message Edited by amy_m77 on 03-24-2009 04:54 PM
7 REPLIES 7
Silver Contributor IV
Silver Contributor IV
Posts: 1,426
Registered: ‎08-05-2008
Message 2 of 8
(13,920 Views)
You need to shutdown your TV, also don't plug it in the back of the STB if that's where it's plugged in, otherwise it will happen on occasion when the boxes need to be reset in the middle of the night for upgrades.
Copper Contributor FloridaFiOS
Copper Contributor
Posts: 41
Registered: ‎11-12-2008
Message 3 of 8
(13,900 Views)

amy_m77 wrote: 

It scares the death out of us when multiple tv's in our house start up.


Just curious: How can your STBs turn your TVs on?

Highlighted
Silver Contributor IV
Silver Contributor IV
Posts: 1,426
Registered: ‎08-05-2008
Message 4 of 8
(13,897 Views)
Some people leave their TV's on (don't know why) but shut the box, if the box resets overnight, it comes on for a few seconds sending a signal to the TV which was on. Some people plug their TV into the outlet in the back of the STB (also not a good idea) and when they shut the box, the TV goes out, but again a box reset will turn everything on for a few seconds.
Copper Contributor amy_m77
Copper Contributor
Posts: 11
Registered: ‎11-08-2008
Message 5 of 8
(13,873 Views)

Our tv's do power down when we shut off cable box. We use the verizon remote to shut both devices off at the same time. I just don't get why Verizon installers set up  people's tv's and STB's like this if it causes tv's to come by themselves when they do updates in the middle of the night. We'll definitely plug tv's into wall from now on.

Bronze Contributor II
Bronze Contributor II
Posts: 182
Registered: ‎08-08-2008
Message 6 of 8
(13,867 Views)
If your TV's are plugged into the STB's unplug them and plug them into a wall outlet, see if that helps.
Joe was here
Copper Contributor FloridaFiOS
Copper Contributor
Posts: 41
Registered: ‎11-12-2008
Message 7 of 8
(13,849 Views)

@matcarl wrote:
Some people leave their TV's on (don't know why) but shut the box, if the box resets overnight, it comes on for a few seconds sending a signal to the TV which was on. Some people plug their TV into the outlet in the back of the STB (also not a good idea) and when they shut the box, the TV goes out, but again a box reset will turn everything on for a few seconds.

 

Ah, thanks!

 

I forgot the power-outlets on the STBs - because it never came to my mind to actually use them.

 

Now leaving a TV turned on 24/7 is insane and a real waste of money/energy...

Bronze Contributor II
Bronze Contributor II
Posts: 159
Registered: ‎03-13-2009
Message 8 of 8
(13,840 Views)

One reason I like the new menu that pops up if your tv is on but your stb is off.  Saves energy and money. 

.,.
How-To Videos
 
The following videos were produced by users like you!
   
Videos are subject to the Verizon Fios Community Terms of Service and User Guidelines and contains content that is not created by Verizon.



Verizon Troubleshooters
Unable to find your answer here? Try searching Verizon Troubleshooters for more options.