send e-mail, intermittent authenication error

Reply
Highlighted
Copper Contributor
Copper Contributor
Posts: 6
Registered: ‎03-08-2013

send e-mail, intermittent authenication error

Message 1 of 8
(2,132 Views)

Running Eudora 7.1 on XP.  Mail has been working trouble-free for many moons.  The last few days, Eudora is sometimes reporting an error, "550.5.7.1 Authentication required" when I try to send.  Once the problem occurs, all subsequent e-mails also fail, until I restart Eudora.  This always fixes it, but only for a while. 

 

Any thoughts would be appreciated.

7 REPLIES 7
Highlighted
Silver Contributor V
Silver Contributor V
Posts: 668
Registered: ‎10-26-2008

Re: send e-mail, intermittent authenication error

Message 2 of 8
(2,115 Views)

This may be a configuration problem. I also have Eudora 7.1 on a Windows XP SP3 base, and I haven't seen this problem. I am on FiOS, but for purposes of email, I don't think it makes any difference.

 

Go to Tools>options>Sending Mail and make sure authentication is enabled.

Also in Tools>options>getting Started make sure authentication is enabled.

Highlighted
Copper Contributor
Copper Contributor
Posts: 6
Registered: ‎03-08-2013

Re: send e-mail, intermittent authenication error

Message 3 of 8
(2,111 Views)

> Go to Tools>options>Sending Mail and make sure authentication is enabled.

> Also in Tools>options>getting Started make sure authentication is enabled.

 

It is, in both places.

Highlighted
Copper Contributor
Copper Contributor
Posts: 6
Registered: ‎03-08-2013

Re: send e-mail, intermittent authenication error

Message 4 of 8
(2,101 Views)

Update: my statement that Eudora needed to be restarted to clear the error is not correct.  At least at the moment, some attempts will result in the authentication error, while further attempts with the same message will be successful.

 

Highlighted
Bronze Contributor II
Bronze Contributor II
Posts: 167
Registered: ‎03-17-2013

Re: send e-mail, intermittent authenication error

Message 5 of 8
(2,043 Views)

>>ge_315: Running Eudora 7.1 on XP.  Mail has been working trouble-free for many moons.  The last few days, Eudora is sometimes reporting an error, "550.5.7.1 Authentication required" when I try to send.  Once the problem occurs, all subsequent e-mails also fail, until I restart Eudora.  This always fixes it, but only for a while. 

 

I'm seeing the same sort of thing which started a couple of days ago--running Eudora 7.1 also on a Win7/Pro system. I have a number of different Eudora "Personalities" (different email addresses) with a non-Verizon email address/Personality defined as my "Dominant" Eudora Personality.

 

I defined my Verizon email address/Personality as the "Relay Personality" and checkmarked "Use Relay Personality, if defined" (to set the Relay Personality, see Tools > Options > Sending Mail > SMTP Relay Personality, selecting the Verizon email address/Personality from the drop down box)  in the Properties setting (Generic Properties tab) for each Eudora email address/Personality. In addition to checkmarking "Authentication Allowed", I have also checkmarked "Use Submission Port (587)" which had been unchecked--just made that change to checkmark "Use Submission..." today so I'm not sure if that will fix the problem.

 

In the "Secure Sockets When Sending" section, I have chosen "Required, Alternate Port" which I had changed from "If Available, STARTTLS" when Verizon made a change to their mail servers a number of months ago.

 

By the way...I'm in the Washington, DC metro area in VA. Where are you? I wonder if this might be a local problem?

 

Hope that helps...

 

Highlighted
Copper Contributor
Copper Contributor
Posts: 6
Registered: ‎03-08-2013

Re: send e-mail, intermittent authenication error

Message 6 of 8
(2,024 Views)

> By the way...I'm in the Washington, DC metro area in VA. Where are you?

 

Upstate NY.   FWIW, all the message traffic seems to go to URL 206.46.232.100.  (Watching line with Wireshark)  For as much as I understand these things, I think that's the server address.

 

 

> I defined my Verizon email address/Personality as the "Relay Personality" ...

 

I am all plain vanilla.  'Relay Personality' is "none".  ''Authentication allowed' is checked.   'Use submission port' is not.  'Secure Sockets when sending' is "required, alternate port", and  'Last SSL info' shows port 465. 

 

The problem is continuing, intermittently.  Now, frequently, I can successfully send the same email immediately after getting the error message.  (This was not the case, a few days ago.)

 

I am pretty convinced this is a VZ issue. 

 

 

 

 

Highlighted
Bronze Contributor II
Bronze Contributor II
Posts: 167
Registered: ‎03-17-2013

Re: send e-mail, intermittent authenication error

Message 7 of 8
(2,019 Views)

>>I am all plain vanilla.  'Relay Personality' is "none".  ''Authentication allowed' is checked.   'Use submission port' is not.  'Secure Sockets when sending' is "required, alternate port", and  'Last SSL info' shows port 465. 

 

I have a relay personality because my primary (Eudora's "Dominant") email address/Personality is not my Verizon email address--I don't use (send/receive mail) my Verizon email account...still get spam on it though...'-}}

 

Interesting about port 465...hmmm...maybe that's why I unchecked "use 587" when Verizon did their server changes a bit ago...yes...just found my notes and I unchecked "use 587" and set 465...

 

 

 

>>The problem is continuing, intermittently.  Now, frequently, I can successfully send the same email immediately after getting the error message.  (This was not the case, a few days ago.)

 

Yeah...it's continuing here also and I am having the same experience with sending again successfully  immediately after the error message displays--sometimes it takes sending a 3rd time before the send is successful.

 

I also have Thunderbird set up on my system and get my mail from other accounts using it. Let me see if the same problem occurs there. No...email goes out just fine from Tbird

 

 

 

>>I am pretty convinced this is a VZ issue. 

 

I agree...it's very annoying...

 

When looking at the full headers (via Blah, Blah in Eudora...'-}}), the server address is different from yours...

 

Highlighted
Bronze Contributor II
Bronze Contributor II
Posts: 167
Registered: ‎03-17-2013

Re: send e-mail, intermittent authenication error

Message 8 of 8
(1,988 Views)

More people using Eudora having the same problem are popping out of the woodwork--see thread "Problems sending email - what authentication is needed?"

How-To Videos
 
The following videos were produced by users like you!
   
Videos are subject to the Verizon Fios Community Terms of Service and User Guidelines and contains content that is not created by Verizon.
Covid19


Browse Categories
Categories:
Posts

Verizon Troubleshooters
Unable to find your answer here? Try searching Verizon Troubleshooters for more options.