Accessibility Resource Center Skip to main content
Get up to $500 when you bring your phone. Plus, get the incredible iPhone 13 Pro on us. Online only. With select 5G Unlimited plans. Ends 12.5. Buy now
end of navigation menu

Actiontec Router: Replace antenna with a better one? Model #? Brand?

Reply
Dualmonitors
Contributor
Contributor
Posts: 1
Registered: ‎04-27-2012

Actiontec Router: Replace antenna with a better one? Model #? Brand?

Message 1 of 16
(37,672 Views)

My reception with my Actiontec router is not great in some parts of my home.

 

May I ask what models, brands of antennas that work well with the Verizon FiOS Actiontec router that the good folks here have had good experience with?

 

This way, it will hopefully reduce the amount of trial and error of buying and returning antennas that do not work well with the Actiontec router.

 

Many thanks in advance.

 

 

15 REPLIES 15
Smith6612
Platinum Contributor III Platinum Contributor III
Platinum Contributor III
Posts: 7,664
Registered: ‎12-15-2010

Re: Actiontec Router: Replace antenna with a better one? Model #? Brand?

Message 2 of 16
(37,617 Views)

I cannot suggest an antenna for the ActionTec MI424-WR myself, but in case you need to know, the Antenna type is RP-SMA so any antenna with that connector should be what you're looking for. The ActionTec does have an Internal antenna you're also fighting with, and that one cannot be disconnected.

prisaz
Platinum Contributor III
Platinum Contributor III
Posts: 6,820
Registered: ‎08-23-2008

Re: Actiontec Router: Replace antenna with a better one? Model #? Brand?

Message 3 of 16
(37,614 Views)

@Smith6612 wrote:

I cannot suggest an antenna for the ActionTec MI424-WR myself, but in case you need to know, the Antenna type is RP-SMA so any antenna with that connector should be what you're looking for. The ActionTec does have an Internal antenna you're also fighting with, and that one cannot be disconnected.


I never knew about an internal antenna. Good info. I have an older REV D. They told me to keep. I guess I should open it up and snoop around. After having the older routers for such a long period, they consider them paid for, or obsolete. So Please note my information below regarding Verizon equipment. Unless you are willing to pay for it, do not tamper with it. External antennas and such you can probably get away with.

 

PLEASE ALL USERS. DO NOT OPEN THE VERIZON OWNED EQUIPMENT. YOU WILL HAVE TO PAY FOR IT!

Smith6612
Platinum Contributor III Platinum Contributor III
Platinum Contributor III
Posts: 7,664
Registered: ‎12-15-2010

Re: Actiontec Router: Replace antenna with a better one? Model #? Brand?

Message 4 of 16
(37,611 Views)

Certainly is there. I have a Rev. D with DD-WRT loaded onto it and use the Internal and External antenna in a Diversity array. Range and performance on it is pretty good with the combination running with the settings I drive it with. If you look at the top of the ActionTec where the External connects to, you'll see a small chip towards the edge of the casing inside which has a cable that runs down to the Wireless Card seen towards the back of the router. The Internal Wireless card's connection is the one soldered to the card.

 

Another great way to find the location of that chip: Turn the router on and see where the router is warmest after about five minutes. The internal antenna does output some heat besides the CPU. I'm not positive if this antenna exists on anything Rev. E or newer, but everything from the Rev. B I'm positive about. Rev. A doesn't seem to have one. Rev. G and I most certainly do not have an internal antenna, as they are all external.

nycpark
Contributor
Contributor
Posts: 1
Registered: ‎06-15-2012

Re: Actiontec Router: Replace antenna with a better one? Model #? Brand?

Message 5 of 16
(37,345 Views)

I was very frustrated with the wireless signal from the actiontec router- same numbers, but has fast speed and 2 antennae-

As fast as my main computer, my laptops were not very fast. I ordered an Amped wireless SR300 Wireless N Smart Repeater-

The unit did not do what I needed- However, it came with 2 antennae that were far superior to Actiontec- They made a big difference- I also moved to router from the floor to a table. They are 2 x Detachable High Gain 3dBi Antennas
2 x Reverse SMA Connectors Stronger and longer- hope this helps

marcl
Contributor
Contributor
Posts: 1
Registered: ‎07-30-2013

Re: Actiontec Router: Replace antenna with a better one? Model #? Brand?

Message 6 of 16
(31,084 Views)

I also have the same problem, but I have the rev I router.  Changing the antenna is the only way I know of to get better signal througout my house, but the question is what antenna?

viafax999
Gold Contributor VII Gold Contributor VII
Gold Contributor VII
Posts: 2,161
Registered: ‎11-10-2009

Re: Actiontec Router: Replace antenna with a better one? Model #? Brand?

Message 7 of 16
(31,050 Views)

@Dualmonitors wrote:

My reception with my Actiontec router is not great in some parts of my home.

 

May I ask what models, brands of antennas that work well with the Verizon FiOS Actiontec router that the good folks here have had good experience with?

 

This way, it will hopefully reduce the amount of trial and error of buying and returning antennas that do not work well with the Actiontec router.

 

Many thanks in advance.

 

 


Easier to just buy your own router and attach it to your network in conjunction with the Verizon one.

starrin
Bronze Contributor II
Bronze Contributor II
Posts: 139
Registered: ‎09-25-2008

Re: Actiontec Router: Replace antenna with a better one? Model #? Brand?

Message 8 of 16
(31,042 Views)
brazeagle
Contributor
Contributor
Posts: 2
Registered: ‎01-28-2014

Re: Actiontec Router: Replace antenna with a better one? Model #? Brand?

Message 9 of 16
(26,183 Views)

How do you route a OTHER router through your VERIZON router?

 

The problem I have is that the MI424WR REV. I continuosly drop connection, blocks some of my devices intermitently and has worse range than my older Actiontec with one antenna.

 

Now, I am returning my SECOND MI424WR REV. I and will be getting a refund, thus I am back to my older router which works OK.

 

I am planning to buy a REAL router! and install on my network... because my FIOS has a coax input and other better routers don't, so how do I make my propsective GOOD router take over my connections while keeping the crappy actiontec?

Thank you,

LCL

viafax999
Gold Contributor VII Gold Contributor VII
Gold Contributor VII
Posts: 2,161
Registered: ‎11-10-2009

Re: Actiontec Router: Replace antenna with a better one? Model #? Brand?

Message 10 of 16
(26,173 Views)

@brazeagle wrote:

How do you route a OTHER router through your VERIZON router?

 

The problem I have is that the MI424WR REV. I continuosly drop connection, blocks some of my devices intermitently and has worse range than my older Actiontec with one antenna.

 

Now, I am returning my SECOND MI424WR REV. I and will be getting a refund, thus I am back to my older router which works OK.

 

I am planning to buy a REAL router! and install on my network... because my FIOS has a coax input and other better routers don't, so how do I make my propsective GOOD router take over my connections while keeping the crappy actiontec?

Thank you,

LCL


The verizon router can be connected anywher there is a coax connector.

You can bridge your own router via a lan to lan connector from the VZ router to your own router

Alternatively you can have the ont to router connection changed to be ethernet and then replace the VZ router with your own router and then bridge to the vz router lan to lan or make the vz router secondary lan to wan

 

You may want to read this 

http://www.dslreports.com/faq/15990

 

Simplistically my setup now looks like this

http://forums.verizon.com/t5/FiOS-Internet/Seeking-static-route-help/m-p/676009

 

 

How-To Videos
 
The following videos were produced by users like you!
   
Videos are subject to the Verizon Fios Community Terms of Service and User Guidelines and contains content that is not created by Verizon.
Have a spare Fios-G1100?Learn how to bridge it into your network
Get Started


Covid19

Browse Categories
Categories:
Posts

Verizon Troubleshooters
Unable to find your answer here? Try searching Verizon Troubleshooters for more options.
Modal Dialogue Title